Играй докрай

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Защо настолните игри са толкова скъпи?

Толкова пари само за някакви картончета?

Точно това беше моята реакция преди няколко години, когато се запознах с настолните игри. Мой приятел ми беше показал една такава игра и доста ми хареса. Реших, че трябва и аз да я имам, за да играя със семейството си. Бях много ентусиазиран, докато не влязох в магазина и не видях цената на тази игра.

Бях втрещен

nastolni-igti-cena-настолни-игри-ценаКак е възможно? Та това бяха едни тъпи картончета и пластмасови фигурки. Защо струваха над 80 лв.?

Първата ми мисъл беше, че има грешка в магазина и цената е объркана. Проверих на още 2 места и останах без логично обяснение. Цената на играта наистина беше 80лв. Разбира се, играта ми хареса, но нямаше начин да дам толкова пари за това, което беше в кутията. Струваше ми се като обир. Усещах, че все едно искат да ме измамят.

Тогава, моят приятел се опита да ми обясни защо настолните игри струват толкова много. Той започна с факта, че производството им било скъпо, плащало се за дизайнер, художник и какво ли още не. Били необходими стотици часове, за да измислиш игра и още хиляди часове тестване.

На мен не ми пукаше

nastolni-igti-cena-настолни-игри-ценаИзобщо не ме интересуваше кой колко време е отделил и колко пари е платил за производство.

Ето защо няма да посмея да ви говоря за тези неща. Знам, че вие плащате за това, което получавате, а не за да може някой да си избие разходите.

 

Реших да пробвам

Мина време и в крайна сметка си купих подобна игра. Тя струваше около 60 лв, но все пак се чувствах излъган. Започнахме да играем с моите приятели и моето семейство. На всички доста им допадна играта. С приятелите започнахме по-рядко да се събираме в заведенията и започнахме да се срещаме вкъщи – около масата с играта.

След известно време си направих една много проста сметка. Играта, която бях купил явно наистина беше доста качествена. Бяхме играли поне 20 пъти на нея и все още не се виждаше абсолютно никакви следи от износване. Тази игра без проблеми щеше да издържи минимум до 50 преигравания, дори и много повече.

Каква е сметката, която си направих?

Нека приемем, че с една игра ще играем 50 пъти с още 3-ма приятели. Това е някакъв абсолютен минимум. (Има игри и за 12 човека)

След това си представих как бихме прекарали тези 50 срещи с 3-мата ми приятели. Разбира се, отговорът беше “по кафенетата”. Местата, където седим 1-2 часа, говорим си общи приказки и си тръгваме. Нищо специално. Колко пари биха ни стрували тези 50 кафета за 4-ма души?

Ако всеки от нас 4-мата остави по 5 лв. в кафенето, това са общо 20 лв. за едно посещение. Ако умножим тези 20 лв. по 50 ходения ще получим общо 1000 лв, които сме изхарчили за нищо.

nastolni-igti-cena-настолни-игри-цена

Сигурно си мислите, че 50 посещения са много? Ами не са… това е по едно кафе на седмица с приятели за 1 година. Даже повечето от нас ходим и по-често.

После се сетих, че за тази игра съм дал само някакви си 60лв. Вече ми се струваше смешна цялата работа. Опитах се да сравня сумите от 60лв и тази от 1000 лв, но просто нямаше база за сравнение. Тази настолна игра беше спестила на компанията ни над 900 лв. за една година. Разбира се, изхарчихме ги за други неща, но поне не сме ги профукали напразно.

Не се опитвам да кажа “не ходете по кафенета никога повече”. Това е само една груба сметка, която ми позволи да погледна въпроса от друга гледна точка.

И все пак… Защо настолните игри са толкова скъпи?

Вече разбрах, че въпросът е зададен грешно. Настолните игри ни се виждат скъпи, защото първоначално трябва да дадем тези 60 лв. наведнъж. Свикнали сме да смятаме само материалното (това в кутията), без да се замисляме за стотиците часове, прекарани с приятели и то напълно безплатно.

nastolni-igti-cena-настолни-игри-цена

Нека бъдем честни.

Вече е все по-трудно да се видим с приятели и да се забавляваме с тях напълно безплатно.

Вече виждам настолните игри като инвестиция. Инвестиция в пари и в контакти. Чрез тях се запознах с уникални хора. С едни от тях станахме добри приятели, а с други колеги.

И всичкото това започна с едно решение – да похарча 60 лв. за малко картон.

Направи и ти своята инвестиция сега.

Автор: Добри от Rise of Dice

Здравей, казвам се Добри и съм един от основателите на Rise of Dice. Фен съм на настолните игри от доста години. Моята мисия е да помагам и да давам стойност на другите в хобито. Обичам да пиша за игри, да играя игри и да запознавам хората с тях. За каквито и да са въпроси ми пиши на dobri@riseofdice.com #Ти Си На Ход

Запиши се в списъка на Rise of Dice

Получавай безплатни материали и покани.

Научавай първи за най-яките предложения и промоции от нас.

Ще можеш да се отпишеш по всяко време. Ние мразим спама!