Играй докрай

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

ТОП 7 настолни игри за начинаещи.

Събирате се с компанията да поиграете, но научаваш, че ще дойде и човек, който до сега не е играл настолни игри? Или пък си нов в областта и се питаш с коя игра да започнеш? Тук сме, за да отговорим на този въпрос. Подготвили сме ти списък със 7 игри, подходящи за начинаещи. Правилата им са прости, а начинът на игра е интуитивен и разбираем. Искам да допълня, че игрите сме ги избирали по наши наблюдения и са изпитани за целта.

7. Carcassonne (Каркасон)

Класика… играта е стара и е печелила безброй награди, но всъщност това изобщо не ни интересува. Какво представлява? Редят се плочки и се образува приятна за окото карта. Слагат се дървени човечета на различни места и се печелят точки. Правилата са много лесни, играта е красива и не отнема много време. Има я почти във всяка по-голяма книжарница и цената ѝ е съвсем поносима (даже ниска). Предлагат се доста разширения към нея. Дори не знам колко са общо. Всяко от тях добавя някакво ново правило в играта. Всъщност с всички разширения, тя може да стане доста сложна.

6. Dixit (Диксит)

Игра на асоциации, най-вече подходяща за деца. Лично според нас играта е детска и не може да задържи вниманието на възрастни хора. Добра идея е да я пробвате с децата – ще се забавлявате много. Играта съдържа тесте с карти, на които има нарисувани… ами някакви неща. Всъщност не е нещо конкретно. Трябва да опишеш рисунката с някаква асоциация. Това става с дума, фраза, звук, песен или каквото още се сетиш.

 

Ревю на Диксит                     Форум за Диксит

5. 7 Wonders

Дълга тематика в кратка игра. В това число 7 wonders е уникална. Всеки ще управлява по един древен град, който ще премине през 3 епохи. Интересното е, че на тази тема има многобройни сложни стратегически игри, но 7 wonders успява да приложи цялата идея в кратка и лека игра. Играе се с тестета карти и малки дъски, които представляват градовете. Усещането, че преминавате през развитието на градовете си и през 3-те епохи е представено уникално. Преди да изпробвам 7 wonders мислих, че е невъзможно да се играе игра с развитие толкова бързо и лесно.  Играта е интересна и динамична. Можете да търгувате, да водите военни действия един срещу друг, да добивате ресурси и да се отдадете на науката или културата.

4. Ticket to Ride Europe

Сравнително проста игра с малко късмет и малко стратегия. Всеки се опитва да построи железопътни пътища из Европа. Дават се точки по различни критерии. Играта е интересна, обяснява се лесно и не е лишена от стратегия. Трябва да решиш кога да рискуваш за повече точки и кога да играеш на сигурно.

3. Activity (Активити)

За топ 3 избрахме Активити, защото не познаваме човек, който да не я хареса. Това е парти игра, която се обяснява изключително бързо и води до голям смях. В нея няма много стратегия… даже изобщо, но все пак е парти игра и това е нормално при тях. Трябва да обясниш дума, която ти се пада на случаен принцип. Това може да стане с думи, рисунка или жестове.

 

Ревю на Активити                     Форум на Активити

2. Pandemic (Пандемия)

Кооперативна игра. С други думи всички ще играете заедно срещу играта. Този тип игри са много сплотяващи и интересни, затовапрепоръчваме Пандемия за начинаещи. Тя успява да представи идеята за кооперативност много лесно и интуитивно. Правилата не са сложни, ако намериш човек, който я е играл преди това ще ги разбереш за 15 мин. Става въпрос за глобална пандемия от различни зарази и ти, заедно с твоя екип (другите играчи) се опитвате да решите проблема. Играта е динамична и интересна. Определено си заслужава 2-рото място в списъка.

1.  Settlers of Catan (Заселниците на Катан)

Нямаше как да не поставя Катан на 1-вото място. Играли сме я с хора, които не обичат настолните игри и въпреки това след 1 седмица ни питат кога ще играем пак. Изключително интуитивна, с прости правила, красива и зарибяваща. Има доза късмет и прилична стратегия в играта. С твоите приятели ще се борите за най-добрите територии на красив остров. Ще строите села, градове и пътища, като за тях ще получавате точки. Ще събирате и обменяте ресурси и др. Нямаш идея колко много любители на настолните игри за започнали от Катан… и разбирам защо.

Ревю на Катан

Имаш ли още идеи за подходящи игри? Напиши ги в коментарите, за да можем да помогнем на начинаещите в областта.

Автор: Добри от Rise of Dice

Здравей, казвам се Добри и съм един от основателите на Rise of Dice. Фен съм на настолните игри от доста години. Моята мисия е да помагам и да давам стойност на другите в хобито. Обичам да пиша за игри, да играя игри и да запознавам хората с тях. За каквито и да са въпроси ми пиши на dobri@riseofdice.com #Ти Си На Ход

Запиши се в списъка на Rise of Dice

Получавай безплатни материали и покани.

Научавай първи за най-яките предложения и промоции от нас.

Ще можеш да се отпишеш по всяко време. Ние мразим спама!