Играй докрай

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

С кой да НЕ играем бордови игри?

Колкото и всеобхватни да са бордовите игри винаги има изключения. Има хора, които не са подходящи за този тип занимание. Това няма как да го разберем предварително, затова ще попаднем в ситуация, в която ще сме поканили хора, създаващи неприятна атмосфера. Сега ще разграничим различните видове такива хора, с които сме се сблъсквали. По този начин, ако забележите някои от тези черти ще знаете да не допускате същата грешка с неправилните играчи втори път.

Като цяло хората, които могат да развалят приятната обстановка се разделят на два основни типа – не харесват играта (игрите като цяло) или харесват играта, но са дразнещи по друг начин.

Ето точно кои играчи да избягваме:

Тези, които не могат да губят

Разбира се, те искат да спечелят на всяка цена. Това в повечето случаи поражда агресия и сърдене. На половината от играта разбирате, че просто няма смисъл повече да се опитвате да играете играта. Тези хора няма да приемат загубата и ще трябва да ги оставите да победят или ще се наложи да слушате мрънкане цяла вечер, което обикновено не си струва. Още по-лошо е, че дори да ги оставите да Ви победят е напълно възможно в следващите часове или дни да слушате колко добри играчи са, как са Ви размазали, как не можете да играете и т.н.

Невярващите

Много рядко се случва, но всъщност е доста интересен случай. Представете си, че поканите нов човек, с който да играете добре позната на Вас игра. Обяснявате му правилата и започвате. И след това какво се получава? Случва се нещо в играта, което не е в негов плюс и той казва „Това не може да е така!“, след което взима книжката с правилата и започва да чете. След около 5-10 минутно забавяне той намира правилото, което се оказва, че е точно така. И ще спре да спори ли? Ами не! Започва да тълкува правилото по съвсем различен и нелогичен начин. След още 10 минути се разбирате, че той не е прав и играта продължава. Това може да се случи няколко пъти и да изгубите много време за иначе кратка и лека игра.

Ровещите в телефона (или фейсбукърите)

Срещат се доста, доста често. Обикновено не смятат, че е необходимо да следят играта по някакъв начин и когато не е техен ход те предпочитат да си ровят безцелно в телефона. Правят го дори когато се обясняват правилата. Често се случва по време на играта да показват нещо „интересно“ на другите играчи, което са видяли в телефона си. Често ще чуете репликата „Аааа… мой ред ли е? Ами сега какво да правя?“ Започва едно мислене и умуване. Усещането е, че все едно този човек не е на масата. Даже по-лошо – хем не играе, хем бави играта с всеки ход. Не твърдя, че всички трябва да забравим телефоните си докато играем. Винаги ще се наложи някой да направи разговор за 5-10 минути или да свърши нещо друго. Това е в рамките на нормалното.

Двойки

Тук искам да уточня, че не става въпрос за абсолютно всички двойки. Какъв е проблема при тях? Обикновено в игра, в която всеки е за себе си, те играят заедно. Случва се така, че един от тях (а може би и 2мата) се сърди на другия, ако направи нещо против него. Идва момент в играта, когато трябва да предприемеш единственото логично действие за теб, дори ако трябва да прецакаш противника си. Играта е такава все пак. Получава се, че единият от двойката не го прави или дори предприема действие, което прецаква него самия, но не и половинката му. Не е фатално за самата игра, но в някои случаи може да стане досадно. Можем ли да ги виним? Не, разбира се! Все пак отношенията им са по-важни от една игра. Бъдете внимателни с двойките. Избирайте отборни или кооперативни игри. Или просто се уверете, че и двамата не се вживяват много в играта.

Глупавите хора…

Предварително се извинявам за израза, но всички ние познаваме такива. Какво имам предвид под глупави? За мен това са хора, които не могат да възприемат и обработват информация. Събирате се с тях на особено елементарна игра. Обяснявате даже и по два пъти. Гледат Ви умно през цялото време и когато дойде времето за игра нямат представа какво да правят. Разбират, че имат някакво зарче да хвърлят и това е. Нямат идея за какво става въпрос в играта, нито пък как да спечелят. Не могат да взимат и решения, защото се притесняват да не направят нещо глупаво. Обикновено на техния ход седят и гледат дъската в продължение на няколко минути и просто чакат някой да им даде акъл какво да правят. Обикновено ще чуете „Ааа да, да точно това си мислих!“. Някой друг ще трябва да играе от тяхно име.

Не им харесва нещо в играта

Или пък не обичат да играят игри. През цялото време ще чуете коментари от сорта, че „играта няма смисъл“, „много е тъпа“ и т.н. Приемете, че не изпитват удоволствие от това и не ги насилвайте втори път.

Нека помним, че това са общи черти на хората. Обикновено в нас има частици от всички тези признаци и никой няма да отговаря винаги само на един от тях. Помнете, че някое от тези състояния може да е моментно и в бъдеще да не срещнете проблеми с този човек.

А ако Вие сте правили някои от тези неща? Не съм имал за цел да засегна когото и да е. Добре е все пак да помислите и да коригирате тези дреболии, защото става въпрос за доброто прекарване с Вашите приятели.

Автор: Добри от Rise of Dice

Здравей, казвам се Добри и съм един от основателите на Rise of Dice. Фен съм на настолните игри от доста години. Моята мисия е да помагам и да давам стойност на другите в хобито. Обичам да пиша за игри, да играя игри и да запознавам хората с тях. За каквито и да са въпроси ми пиши на dobri@riseofdice.com #Ти Си На Ход

Запиши се в списъка на Rise of Dice

Получавай безплатни материали и покани.

Научавай първи за най-яките предложения и промоции от нас.

Ще можеш да се отпишеш по всяко време. Ние мразим спама!