Играй докрай

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ревю: Заселниците на Катан – задължителната игра!

Ако си чувал за настолна игра няма как да не си чул за Катан (Settlers of Catan). Това е една от най-препоръчваните игри за нови хора. Още познати като преходни –  превръщащи обикновени хора в любители на настолните игри. Не случайно в нашия списък топ 7 настолни игри за начинаещи “Заселниците на Катан” е на първо място. Играта е за 4-ма човека. 

За кого е Катан?

За абсолютно всички – любители, начинаещи, млади, стари, кучета, котки, голи охлюви и планктони… без изключения! Играта има уникален баланс между стратегия и късмет, като нито е прекалено тежка, нито прекалено случайна.

Тематика на играта?

Ти и твоите другари стъпвате за 1-ви път на готин остров. Има ресурси навсякъде – пшеница, дърво, глина, камъни и пасища. Каква е целта Ви? Да се сдобиете с правилните ресурси, да построите най-много сега, градове и пътища между тях и да спечелите. Трябва да строите на най-хубавите места на острова. Къде са те? Всяка игра е различно! Пазете се и от бандитите, защото могат да Ви откраднат реколтата. А може би е добра идея да изпратиш крадците в териториите на противниците ти? Всъщност е задължително!!! Добра идея е да се запасиш с няколко рицаря за всеки случай.

Малко по-подробно?

Полето на остров Катан се състои от няколко шестостенни плочки, които се нареждат на случаен принцип всяка игра. Това се нарича динамично (модулно) игрално поле. Всяка от тях представлява различна територия, даваща различен ресурс.

  • Горите дават дърво
  • Нивите дават пшеница
  • Пасищата даваш овце
  • Кариерите дават камъни
  • Глинената яма дава тухли
  • Пустинята не дава нищо

Върху всяка една плочка има номер от 2 до 12 (без 7). Селата и градовете се разполагат на ъгъла между 3 територии, а пътищата се строят между населените места. В играта има 2 зара, които се хвърлят всеки ход. Резултатът от тях активира определени територии и всички градове и села, съседни на тях получават ресурси.

ПРИМЕР:

Резултатът от хвърлянето този ход е 6. Всички територии с 6-ца върху тях се активират и дават ресурси на граничещите с тях села и градове. Ако има цифра 6 върху някое пасище, то околните села взимат по 1 овца, а околните градове по 2 овце.

Това е начина за добиване на ресурси. В твоя ход можеш да похарчиш тези ресурси, за да построиш път, село или град. Можеш да си купиш и специална карта, която дава хубави бонуси или прецаква противниците. Те могат да бъдат рицари, безплатни ресурси, безплатни пътища, монопол, точки победа и др.

Както споменах на полето няма цифра 7. Какво се прави, ако се падне 7? Тогава се активизират бандитите! Всеки играч, който има повече от 7 карти с ресурси в ръцете (специалните карти не се броят) трябва да върне половината от тях на банката (включително и ти). Този, който е хвърлил седмицата може да вземе бандитите и да ги постави на която си иска територия. Това означава, че оттам не могат да се добиват ресурси, дори и да се падне нужното число. Допълнително, играчът с бандитите може да изтегли 1 карта с ресурс от някой играч, който има село или град на блокираната плочка. Рицарите гонят престъпниците, така че си подсигури няколко за всеки случай.

Как се печели играта?

Всеки строеж дава точки. Селото дава 1 точка, а града 2. Точки се печелят и от специалните карти, от най-дългия път в играта и най-голямата армия от рицари. Това ще го оставя сам да го проучиш, тъй като е забавно да откриеш нещо сам. Играта се играе до 10 точки, които се достигат трудно само със строеж. Трябва ти и още нещо.

Качество на компонентите?

Нямам забележки. Кутията е хубава, картонът е здрав, фигурките са пластмасови и добре оцветени. Картите на ресурсите са малко по-тънки и е възможно да се износят с времето.

Разнообразие?

Пфф… по-голямо разнообразие трудно ще намериш. Всяка игра полето и цифрите са различни. Някой път дървото ще е супер ценно, а друг път ще е камъка. Ще се налага да плащаш по 3-4 ресурса за 1 овца, а друг път ще хвърляш по 3-4 овце в банката, защото не ти трябват. Няма шанс играта да ти омръзне бързо. А дори това да стане? Няма страшно… на пазара има много разширения за Катан, които ти дават още много правила и цели в играта. Някои от тях ти дават кораби и започваш да пътуваш в морето, други ти дават камили и започваш да пренасяш стоки, научаваш се да ловиш риба, да изследваш неразкрити острови, да се бориш с пирати…. край нямат!

Някои от разширенията правят играта толкова различна, че според хората това вече не е Катан. Очаквай скоро статия, където ще обясним всичките допълнения за играта, за да можеш да намериш правилното за теб!

Оригиналната игра е за 4-ма човека, но аз винаги препоръчвам да си вземеш разширението за 6-ма човека. Ако си начинаещ или не си сигурен в играта си вземи оригиналната, пък после винаги можеш да я допълниш.

Нашето мнение?

Ние започнахме със Заселниците на Катан! Тя ни въведе в света на настолните игри и виж докъде сме стигнали…!

Елементи?

Стратегия50%
Комуникация30%
Цена45%
Късмет50%
Сложност40%
Търговия70%

Дайте мнение за Катан! Само аз ли мисля, че това е уникална игра, която те кара винаги да се връщаш към нея?

Автор: Добри от Rise of Dice

Здравей, казвам се Добри и съм един от основателите на Rise of Dice. Фен съм на настолните игри от доста години. Моята мисия е да помагам и да давам стойност на другите в хобито. Обичам да пиша за игри, да играя игри и да запознавам хората с тях. За каквито и да са въпроси ми пиши на dobri@riseofdice.com #Ти Си На Ход

Запиши се в списъка на Rise of Dice

Получавай безплатни материали и покани.

Научавай първи за най-яките предложения и промоции от нас.

Ще можеш да се отпишеш по всяко време. Ние мразим спама!