Играй докрай

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Ревю: Coup – малката, но очарователна игра.

Авторът на ревюто на Coup е Katshi и сега тя ще ви запознае по-подробно с играта! Ако искате да представите и вие ваша любима игра пред хората, можете да го направите ТУК.

Coup е изключително малка и бърза игра без възрастово ограничение. Компактната й малка кутийка ви позволява да я мъкнете навсякъде с вас без проблем и да я играете по всяко време.

Какво представлява Coup?

Coup

Всеки от вас е глава на влиятелно семейство в италиански град-държава,  управляван от корумпиран кралски двор. Всяко едно влиятелно семейство се бори да завземе властта и за целта престъпва властта с подкупи, поръчкови убийства и особено много блъфиране за заблуда на противника. Целта на всеки играч (глава на семейство) е да елиминира властта на останалите и да ги премахне от пътя си. Това е всъщност цялата игра и победител е онзи, който успее да завземе властта, или с други думи остане последния оцелял.

За кого е Coup?

Играта се играе с от 2 до 6 играча (с разширенията от 2 до 10), и е подходяща за всички от 4 годинки нагоре. Изключително ще се хареса на добрите лъжци със стабилен покер-фейс, но е перфектна за тренировка и на онези, които искат да овладеят способността да заблудят противниците си в която и да е друга настолна игра. Като цяло става за всякакви случаи и всякакви хора. Една игра отнема приблизително 15 минутки, максимум 30.

Как протича една игра на Coup?

Т.нар. „влияние“, което всеки играч притежава, представляват 2 карти, които се раздават от тестето и стоят обърнати с лице надолу пред самия играч. Тези карти всъщност представляват живота на играча. Който изгуби и двете си карти влияние, отпада от играта.

Всеки играч започва играта с 2 карти-влияние и 2 монети. Тестето е съставено от 15 карти с 5 вида герои (съответно всеки се повтаря по 3 пъти) със следните способности:

 1. Херцог (Duke): Взима по 3 монети от хазната и блокира избран играч от вземане на чуждестранна помощ.
 2. Наемен убиец (Assassin): За 3 монети елиминира една карта влияние на избран играч.
 3. Контеса (Contessa): Блокира опит за убийство, насочен срещу теб.
 4. Капитан (Captain): Краде 2 монети от избран играч и блокира кражба, насочена към теб.
 5. Посланик (Ambassador): Теглиш две карти влияние от тестето и избираш дали да замениш някоя то своите карти с изтеглените, след което връщаш в тестето 2 карти. Посланикът също блокира от кражба, насочена към теб.Coup

По време на твоя ход, можеш да използваш способността на някой от изброените герои, или да избереш една от следните опции:Coup

 1. Да вземеш 1 монета от хазната.
 2. Да вземеш 2 монети чуждестранна помощ.
 3. Да направиш преврат като платиш 7 монети и избереш играч, на който да отнемеш 1 карта-влияние (действието става задължително, ако си събрал 10 или повече монети).

Предизвикване:

Когато използваш способност на някой от героите, действието се счита за успешно, освен ако някой не те предизвика. Който те предизвика, се съмнява, че имаш въпросния герой при себе си и ти си длъжен да покажеш картата с героя. В случай че не можеш да го покажеш, ти губиш предизвикателството и съответно губиш 1 карта влияние, която обръщаш с лице нагоре. Когато карта-влияние е с лице нагоре, повече не може да бъде използвана, а ако и двете са с лице нагоре, то играчът е вън от играта.

В случай че бъдеш предизвикан и докажеш, че имаш въпросния герой, противникът ти губи предизвикателството и съответно 1 влияние. След това ти трябва да разбъркаш в тестето героя, който си показал и да изтеглиш нов.

Последният играч, останал с влияние (карта с лице надолу), печели играта!

Качество на компонентите?Coup

Играта си е направо джобен формат, така че няма много компоненти. Кутийката ѝ съдържа следното:

 • 1 страничка/книжка с подробни правила на английски
 • 15 карти с героите
 • 50 монети
 • 6 карти със способностите на героите и опциите на индивидуалния ход

Моята лично е произведена в Китай и затова беше свръхевтина, но съм доволна и от качеството, особено на тази скромна цена от 8 лева, за която си поръчах играта от алиекспрес.

Лично мнение

Играта е перфектна за бърза загрявка или кратко разпускане от по-бавни и стратегически игри. Въпреки, че аз не съм никак добра в блъфирането и първите пъти никак не харесвах играта, някак постепенно започна да ми се нрави. Осъзнах, че въпреки простотата на механизма, има някаква магия. Тези, които не могат добре да блъфират, също могат да си измислят своя стратегия да заблудят противника. Няма да се лъжем, това си е добра тренировка, която хем не изисква много мислене, хем е забавно да видиш реакцията на дружките си, когато осъзнаят, че са били прецакани. Може да се каже, че играта е от онзи тип, развалящ приятелства, но лично на мен просто ми вдига адреналина.

Елементи

Блъфиране98%
Надцакване98%
Стратегия20%
Комуникация30%
Цена7%
Сложност5%

автор: Katshi

Очакваме и вашите ревюта ТУК

Запиши се в списъка на Rise of Dice

Получавай безплатни материали и покани.

Научавай първи за най-яките предложения и промоции от нас.

Ще можеш да се отпишеш по всяко време. Ние мразим спама!