Съдържание:

Гледай на видео

1. Какво е ранглистата за настолни игри "Meeple Masters"?

Ранглистата за настолни игри представлява класация на най-добрите настолни играчи, които са се записали в нея. Ще се провеждат серии от турнири и единични игри. Играчите ще получават точки за всяка игра, която играят. Всяка различна игра ще дава точки за една обща класация. Така играчите ще могат да играят любимите си игри и да се състезават с други, които също играят любимите си игри. Разбира се, победителят ще печели най-много точки. Тяхното място в класацията ще зависи от това колко добре са играли игрите си. На финала ще излъчим и победителя в тази ранглиста и ще го обявим за най-добър играч, измежду всички участници.

2. Къде ще се играе тази ранглиста?

За ранглистата са предвидени събития за настолни игри. Те ще се провеждат на различни места и по различно време. Най-често това ще е вечерно време през седмицата или през уикенда. Това е с цел повече хора да имат възможност да присъстват. Събитията са планирани предварително, за да може играчите ги предвидят в графика си. Всички предстоящи събития може да видите ТУК

3. Защо решихте да правите ранглиста?

Ранглистата е нещо, което свързва всичките събития за настолни игри, които така или иначе организираме от много време. С нея се създава усещане за една непрестанна игра. Обикновено, настолните игри се играят за около 1-2 часа и е много забавно. Обаче, като приключи конкретното събитие, свършва и емоцията. Целта на ранглистата “Meeple Masters” е да ангажира играчите за цяла половин година. А после? Малко почивка и започваме със следващия сезон и чисто нова класация!

4. Как ще се постигне баланса между различните игри?

В ранглистата ще има много различни игри. Всяка със своите особености, разнообразни механики, стратегии, начини на победа, продължителност и т.н. Как ще постигнем баланс между всичките толкова различни елементи? По-малките и по-бързи игри ще дават по-малко точки при победа, докато по-сложните и тежки стратегически игри ще дават повече. По този начин няма да има значение дали ще изиграете една голяма игра за 3 часа или ще предпочетете 6 малки игри за 30 мин. всяка. В крайна сметка точките, които бихте спечелили, ще са еднакви. Разбира се, ако приемем, че сте еднакво добри и на двата типа игри. Затова всеки ще може да играе каквото му харесва. Някои играчи обичат да играят предимно леки и забавни парти игри, което няма да им попречи да се съревновават с любителите на сериозните стратегии. Важно е да кажем, че в ранглистата ще има само игри, за които самите ние имаме добри познания. Така ще сме сигурни, че ще има добрър баланс между тях.

5. Какви игри ще са включени?

Пълния списък с игрите, които са включени към ранглистата, можете да видите ТУК. Този списък постоянно ще се увеличава, защото постоянно ще добавяме нови и нови заглавия. Самите участници в ранглистата могат да правят предложения за това какви игри искат да видят в ранглистата.

6. Мога ли да донеса своя игра и с нея да играя в ранглистата?

В ранглистата се играят само игри от ТОЗИ списък. Той постоянно се променя, така че го следете редовно. Може да използвате Ваша игра и да играете в ранглистата САМО, ако тя съвпада с някоя от заглавията от списъка. Не може да играете на игра, която не е официално обявена в ранглистата “Meeple Masters”, но пък може да ни предложите да я включим.

7. Как става отчитането на резултата за всяка игра?

На място на събитията винаги има хора от екипа на Rise of Dice. Когато искате да играете игра за ранглистата е необходимо да уведомите някой от нас. Ще ни познаете лесно. Когато си изберете игра, наш човек ще запише всички играчи, които ще играят, както и времето на започване на играта. Когато приключите, трябва отново да извикате някой от нас, който да въведе резултатите от играта и часа на приключване. Важно е да ни уведомите веднага след като приключите играта или когато видите, че края ѝ е близо. Времето за игра, което ще се запише, е от значение.

8. Това само за опитни играчи ли е?

Разбира се, че не. В ранглистата “Meeple Masters” сме подготвили доста игри, които са супер подходящи за хора, които сега навлизат в хобито. Те ще имат реален шанс да се състезават и с най-опитните играчи.

9. Какво става, ако искам да играя игра от ранглистата, но не ѝ знам правилата?

Няма никакъв проблем. На място винаги има човек от екипа на Rise of Dice, който ще обясни всяка игра, преди да започнете, ако е необходимо. Дори само един човек от всички играчи да се колебае за правилата, те ще бъдат изцяло обяснени. Когато за една игра се изисква предварително обясняване на правилата, това се отразява в резултата. Тогава всички играчи ще получат бонус точки само заради това, че са били търпеливи с новия играч. По този начин времето, което ще изгубите при обясненията, ще е компенсирано с точки.

10. Ще има ли някой, който да следи за спазване на правилата на играта?

На всяко събитие има хора от екипа на Rise of Dice точно за тази цел. Разбира се, ние няма да следим всеки Ваш ход под лупа, тъй като разчитаме на спортсменско поведение и следене на правилата от всички играчи на масата. Все пак играете един срещу друг. Не може да позволявате на някой да лъже умишлено. Ако все пак това се случи, този играч ще бъде санкциониран. Ако се допусне грешка по невнимание, попитайте някой от екипа на Rise of Dice и ще измислим честен начин за справяне с проблема.

11. Колко време ще продължи ранглистата?

Ранглистата за настолни игри “Meeple Masters” ще продължи цели 6 месеца. Първото събитие е през декември, а големият финал ще е в края на май.

12. Колко събития ще има до финала?

За цялата продължителност на ранглистата големите събития ще бъдат поне 10. Нямаме точно фиксирана бройка, затова всички събития ще се обявяват поне 1-2 месеца предварително. Допълнително, ще има и малки събития, на които ще се играе за класацията. Следете всички предстоящи събития ТУК, а ако искате да научавате яките неща за ранглистата предварително, се включете в групата Dice Club.

13. Какви награди ще има?

Има много и различни награди. Следете ТАЗИ страница редовно, за да научавате какви награди се добавят към ранглистата и кога ще се раздава всяка една от тях.

14. Кога ще се раздават наградите?

По-голямата част от наградите ще се раздадат на финала на ранглистата, когато ще се определи големият печеливш. Допълнително, по-малки награди ще се дават на различни събития, по различни критерии. Например, на отделни турнири, специално организирани игри и др. Следете всичко това ТУК.

15. Има ли такса, за да участвам в игрите?

НЯМА такса или вход за ранглистата. Участието в “Meeple Masters” е напълно БЕЗПЛАТНО! Необходимо е само да се регистрирате.

16. Как да разбера кога ще има събития от ранглистата?

В сайта riseofdice.com има специална секция за ранглистата “Meeple Masters”. В нея ще намерите цялата информация, включително и предстоящите събития на едно място.

17. Събитията само за ранглистата ли ще са или ще могат да се играят и други игри?

Някои събития ще бъдат специализирани за ранглистата, а други ще са смесени. Във всяко събитие това ще е опоменато. 

18. Какво ще стане, ако пропусна някое събитие?

Наясно сме, че на всеки му се налага да отсъства от събитие. Затова имаме решение и на този проблем. Ако не дойдете, то няма да спечелите точки този път. Обаче това не е чак такъв проблем. Елате на следващо събитие, когато можете и ще получите бонус към точките, които ще спечелите тогава. Те няма да могат да компенсират изцяло липсата Ви предишни пъти, но ще Ви даде шанс да наваксате без проблеми. Разбира се, на всеки ще му се наложи да отсъства от 3-4 събития. Това е напълно нормално, така че в крайна сметка шансовете на играчите пак се изравняват.

19. Събитията на едно и също място ли ще се провеждат?

Не. Събитията от “Meeple Masters” ще се провеждат на различни места. Това го правим с цел разнообразие и достигане на повече хора. Ако сте запознати с обикновените събития за настолни игри, които организираме, знаете за какво говоря. За сега мога да кажа, че всички събития ще се организират в гр. Пловдив. А къде точно в Пловдив? Следете страницата със събитията от ранглистата, за да знаете къде да дойдете.

20. Само победителят в играта ли ще получава точки?

Абсолютно всички участници ще получат точки, когато играят някоя игра от ранглистата. Това не зависи от вида игра. Ако участвате – печелите със сигурност. Точките, които ще спечелите зависят от Вашето представяне в играта. Колкото по-добре играете, толкова повече ще спечелите. Разбира се, победителят ще спечели най-много точки, така че си струва да се борите за победата до последно. Допълнително, в почти всяка игра ще намерите постижения, за които можете да се състезавате. Това ще са различни цели в играта, които нямат общо със спечелването ѝ. Понякога даден играч разбира, че няма как да спечели играта. Тогава той може да се насочи към изпълняването на определени постижения в играта, които да му донесат точки. Разбира се, това е само бонус и няма как да спечелим повече от победителя.

21. Има ли друг начин да се получават точки?

Освен чрез игрите, можете да получавате точки от други различни занимания. Екипът на Rise of Dice изненадва участниците в ранглистата “Meeple Masters” с различни и забавни дейности. Като пример за това можем да дадем куизът на тема настолни игри. В него всички участници се разделят на отбори по двама или трима. По време на куиза те отговарят на различни въпроси в различни формати, свързани едиствено с настолните игри. Накрая се събират всички верни отговори и отборите се оценяват. Всеки участвал отбор се класира според резултата си и печели точки за ранглистата. Разбира се, победителят печели значително повече от другите. Още куизове и подобни дейности ще бъдат обявявани предварително за всяко събитие. Всичката тази информация е достъпна първо за членовете на групата Dice Club. Кандидатствай и ти!
Точките в ранглистата се присъждат в края на всяка завършена игра на всеки играч, независимо от точките на другите играчи. Точките, които играч получава, зависят от следните критерии:
  • Вид игра
  • Продължителност на текущата игра
  • Място присъдено на играча в текущата игра
  • Точки, които играчът е събрал в играта
Освен това се присъжда допълнителен бонус точки в следните случаи:
  • Ако в играта има човек, който я играе за първи път (и съответно се налага да се обясняват правилата)
  • Ако играчът играе тази игра за първи път тази вечер
  • Ако играчът е пропуснал предното събитие – в този случай получава бонус точки за всички игри на следващото събитие, на което присъства
От вида игра зависи средната ѝ продължителност, от което зависят базовите точки, които се присъждат. Например, ако играта типично се играе 1 час и носи 100 точки, то игра, която се играе 1/2 час ще носи 50 точки. Съществува нелинейна зависимост между продължителността на текущата игра и точките, които се печелят от нея. Ако играта се играе бързо – точките ще са малко, но ако играта се играе прекалено дълго – няма да носи прекалено много точки. Златната среда е играчът да се придържа към типичното време за игра. Това е с цел да няма бързане и претупване на игрите. Да се запази забавата и приятното преживяване. Първото място носи огромен бонус точки спрямо второ, трето и т.н. Ако искате да спечелите много точки, бъдете първи в играта 🙂 Бонус точки се печелят и от точките, които играчът е направил в играта. Повече точки в играта – по-голям бонус в ранглистата. Ако в играта има новак, т.е. човек който за първи път играе играта или има нужда от обяснение на правилата, всички играчи (включително и той) получават бонус точки. Ако играчът играе нова игра за вечерта, т.е. не е играл същата игра на това събитие досега, той получава бонус за това. Целта е да се поощряват хората, които играят разнообразни игри. Ако играч е пропуснал събитие, то на следващото “Мийпъл мастърс” събитие той получава “resting” бонус, който увеличава точките му на всички игри, които играе на новото събитие.