Настолна игра Фотосинтеза

Базова настолна игра

ОРИГИНАЛНО БЪЛГАРСКО ИЗДАНИЕ

Тип Тип: семейна/ стратегическа настолна игра

Играчи Играчи: 2-4

Възраст Възраст: 10+

Времетраене Времетраене: 45 мин.

Език Език: български

Търсиш игра за подарък?

56,90лв.

Допълнителна информация

Описание

Тематика на настолна игра „Фотосинтеза“

В настолна игра „Фотосинтеза“ ти и твоите приятели ще сте дървета. И преди да сте затворили тази страница, нека поясня. Всеки от Вас ще контролира определен вид дървета и ще се бори за най-доброто място под слънцето. Ще засаждате шишарки и жълъди на желаните места. От тях ще стават все по-големи дървета с напредването на играта. Някои от тях ще станат толкова големи, че ще засенчат други. Не би искал твоите дървета да останат без слънце, нали?

Интересното в настолна игра „Фотосинтеза“

В играта „Фотосинтеза“ има поле, което представлява цялата гора. Ти трябва да се постараеш твоя вид дървета да са най-големите и най-многобройните. Всеки играч започва с две малки дръвчета и много свободно място. С напредването на играта, обаче, те ще стават все повече и все по-големи. Всеки играч ще се бори за най-доброто място в гората.

Интересното е, че в играта има слънце. То всеки ход ще сменя посоката от която грее. Това значи, че всеки ход някои дървета ще са огрени, а други ще са в сянка от техните по-високи съседи. Затова е важно нашите дървета да са на хубави места и да са високи. Когато някое дърво се огрее от слънцето, то носи точки светлина. Това е основния ресурс в играта. Тази светлина можеш да я изразходваш, за да накараш дърветата ти да порастват или да разпръскват шишарки за нови дървета. Колкото по-високо е едно дърво, толкова повече светлина ще „печели“ и толкова по-трудно ще бъде засенчено от друго дърво. Обаче внимавай, твоето голямо дърво няма да засенчи само противниковите дървета, а и твоите.

Как печелиш точките за победа в настолна игра „Фотосинтеза“?

За тази цел ще трябва да жертваш най-голямото си дърво на полето. Ако то е било в центъра на гората, ще ти донесе най-много точки. Ако е по периферията, следователно ще донесе по-малко точки. Защо тогава не засаждаме само в центъра? Защото там е най-пренаселено и шанса да ни засенчат е голям.

Ти и твоите приятели трябва да намерите перфектния баланс между това едно дърво да получава достатъчно светлина и междувременно да можете да вземете достатъчно точки от него. Къде ще го засадиш? По-добре се огледай хубаво, за да не останеш прецакан от противниковите дървета.

Последни мисли и съвети за Фотосинтеза – От Добри (Rise of Dice)

Когато за първи път видях играта „Фотосинтеза“ бях възхитен от нея. Трябваше да играя като дърво, което беше супер забавно. Целият жизнен цикъл на дърветата е пренесен прекрасно в тази игра. Започваш от шишарка, ставаш малко борче, средно борче и накрая – най-старият бор в гората, който разпръсква шишарки из цялото поле. Механиката със слънцето и засенчването на различни дървета е измислена перфектно. Чувството е все едно наистина наблюдаваме развитието на една мини горичка.

Всичките дръвчета са направени триизмерни от картон. Шарени са и с различна форма, което прави гората много разнообразна. След няколко минути игра ще разберете, че сте направили цял макет на реална гора. Уникално красива настолна игра. Това обаче не е една от най-динамичните игри. Все пак отглеждате дървета, нали? Ако в първите ходове изберете лоши позиции в гората ще Ви е много трудно да излезете от положение до края.

За кого е подходяща играта?

Фотосинтеза е сравнително лесна игра, но не прекалено. Това е една много добра семейна настолна игра. Ще се хареса и на приятели, които не обичат тежките стратегии, но обичат да се ангажират с игрите. Ще Ви отнеме около 60 мин. да я довършите. „Фотосинтеза“ определено не е парти игра и трябва да се помисли в нея. Всичко е въпрос на позиция на дърветата Ви, което я прави тактическа.

Правилата не са сложни, а по-скоро интуитивни. Логично е, че дърветата трябва да порастват и да се огряват от слънцето. Хора, които са играли настолни игри и преди това няма да имат проблем с разучаването ѝ. Може да играете „Фотосинтеза“ и с такива, които не знаят какво са настолните игри, но ще Ви отнеме малко повече време да им обясните.

„Фотосинтеза“ (Photosynthesis) – Сравнително лесна, интуитивна, много красива и интересна, но не толкова динамична настолна игра.

Основните механики в настолна игра „Фотосинтеза“. От какво се състои играта?

Area Control / Area Influence

Engine Building

Добри от Rise of Dice

Здравейте, казвам се Добри и съм един от основателите на Rise of Dice. Фен съм на настолните игри от доста години. Моята мисия е да помагам и да давам стойност на другите в хобито. Всичко прочетено по-горе е писано от мен. Вярвам, че е глупаво да предлагаме настолните игри, които ние лично не познаваме. #Ти Си На Ход

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Настолна игра Фотосинтеза“