Играй докрай

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Филър игрите – стойност, която всички сме подценили

Нека сме честни за момент. За много от нас филър игрите могат да бъдат лесно пренебрегнати. Те не отнемат толкова много време и никога не са главен фокус на вечерното домашно събиране с приятели. Според мен игрите филъри дават много стойност за хобито ни и сега ще обясня защо. Те не са само „докато изчакаме последният играч да дойде“ или „да си починем от последната игра“.

Филър игрите – какво са те?

Нека първо поясним какво са точно филър игрите за тези, които са по-нови в хобито. Филър игрите или Filler games (игри за пълнеж, буквално). Взимат името си от идеята за „запълване на времето“. Те са кратки, с къси правила, малко елементи, малко механики и почти без история.

Повечето от нас си имат няколко любими игри и това почти никога не е филър игра. Фокусираме си вниманието върху големите и тежки игри. Тези с многото елементи, правила и невиждани механики. Но какво става, когато сравнително нов човек в хобито (няма да кажа невеж… опа) ни попита за мнение за игра? Веднага започваме да му препоръчваме любимите си игри (нормално). Започваме да му обясняваме коя игра имала супер яката механика, където я няма никъде другаде и тн.

Филър игрите са чудесни за представяне на хобито пред хората.

Аз лично бях „вкаран“ в хобито с игри като “Катан” и “Цивилизация”. С първата беше лесно, но втората беше кошмар. И за да не оставяме нещата на късмета, е добре да се запознаем с качествата на филър игрите.

Когато някой те запознава с нещо ново, първото нещо, което искаш да знаеш е „Колко време отнема?“. И това е съвсем нормално. Голямата инвестиция във време отказва хората от нови неща, независимо какви са те.  Второто нещо, което искаш да знаеш при запознаване с нови хобита е „колко енергия ще ми струва?“. Много трудно ще запалим някой, които знае само “Монополи”, като го накараме да играе някоя тежка стратегическа игра. На него ще му трябва поне 1 час да разбере правилата и още 3-4 игри, само за да разбере основната идея. Това ще е все едно да накараш някоя крехка мадама да ти помогне с преместването на секцията.

И тъй като сме говорили доста по тази тема, ето малко предложения за игри, подходящи за начинаещи.

Филър игрите учат основните механики на игрите с малко обяснения

В настолните игри има ДОСТА объркани механики. Сигурно Ви се е случвало да играете „Worker placement” игри и да Ви попитат „е хубаво де… ама накъде се движим?“- „еми на никъде… просто слагаме мийпъли по полето“ и хората са в шах, защото за тях е задължително да има зарче и поле, по което се движиш. Да не говорим, че в по-сложните игри има по няколко различни основни механики, които се припокриват взаимно. Нещата стават особено сложни за един нов човек.

Обикновено, в повечето настолни игри филъри има една основна механика и нищо повече. Което е супер. Можем да покажем на някой как се играе с тази механика и той да я разбере бързо и лесно. Ако след това играете по-сложна игра със същата механика, просто му казваш „това е същото, както при… /филър играта/“.

Ето и няколко основни механики, заедно с подходящите за тях филър игри:

  • Drafting: Kingdomino
  • Card Drafting: Sushi Go
  • Engine Building: Splendor
  • Hidden Role: Coup
  • Action Selection: Tiny Epic Kingdoms
  • Deck Building: Dominion или Paperback
  • Tile Placement/Path Building: Tsuro или Carcassonne

Запознавайки се с тези филър игри ни дава огромно предимство, когато трябва да научим нова игра. Особено, ако е сравнително по-голяма и по-тежка. Всяко едно правило и механика ще ни се струват познати. Ще трябва само да комбинираме различните елементи в главата си, а не да ги учим наново.

Филър игрите намалят рисковете и подобряват връзката между нас

И сега е време за малко философия, където сте свободни да не се съгласите с мен (до сега беше задължително).

Игрите филъри изискват по-малко време и енергия за игра, както казахме по-горе. Всички знаем, че колкото повече време инвестираме в нещо, толкова по-скъпо ни е то. Искам да кажа, че при по-голяма игра е по-важно за всички един от нас да спечели. А при по-малките? Ами не е чак от такова значение. Една игра се играе, да кажем, 20 мин. и знаем, че ще изиграем поне 3 игри. Наистина ли е толкова важно да спечелим точно тази една игра? Ами не е! Нещата седят малко по-различно, ако сме инвестирали около 3 часа в една настолка.

Напомням, че е изключително важно винаги да сме на ниво като играчи. Да можем да печелим и губим, да сме приятни за другите и за нас самите. Това е от най-голямо значение. Хубаво е да знаем също и с кой да НЕ играем бордови игри!

Филър игрите са доста по-достъпни

Това само ще го отбележа. Всички знаем, че по-малките игри са по-евтини и по-достъпни за нас. Лично аз познавам хора, които си позволяват предимно такива игри, в което няма нищо лошо. Филърите дават възможност на доста хора да са в хобито, дори и ако не им се дават по 100+ лв. за една „качествена“ игра.

Последни мисли за настолните игри филъри

Разбира се, аз си оставам фен на големите настолни игри. Не съм тръгнал да ги изхвърлям или пък да поканя хора вкъщи, за да играем само филър игри.

Идеята е да обърнем повече внимание на тези игрички и да не ги пренебрегваме. Нека оценим тяхната простота и лекота. Това, че можем да ги обясним само за 5-10 мин. и да ги изиграем за още 30 мин. не означава, че те са с по-ниска стойност в колекциите ни.

автор: Добри

Автор: Добри от Rise of Dice

Здравей, казвам се Добри и съм един от основателите на Rise of Dice. Фен съм на настолните игри от доста години. Моята мисия е да помагам и да давам стойност на другите в хобито. Обичам да пиша за игри, да играя игри и да запознавам хората с тях. За каквито и да са въпроси ми пиши на dobri@riseofdice.com #Ти Си На Ход

 

Rise of Dice

Очакваме и вашите полезни статии ТУК

Запиши се в списъка на Rise of Dice

Получавай безплатни материали и покани.

Научавай първи за най-яките предложения и промоции от нас.

Ще можеш да се отпишеш по всяко време. Ние мразим спама!