Играй докрай

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Бункер за експлодиращи котета …или как да взривим всички.

В тази кратка статия събрахме най-добрите практики и стратегии, за да победим опонентите си на Експлодиращи Котета (Exploding Kittens). Повечето от тактиките ще накарат приятелите ни да не ни харесват толкова много, но все пак такава е играта.
Разбира се, има играчи, които обичат сами да открият всички стратегии в някоя игра. Ако си един от тях препоръчвам да
не четеш по-нататък.

За всички останали – нека започваме!

Събери възможно най-много карти

експлодиращи-котета-exploding kittens eksplodirashti koteta cards

В началото на играта всеки играч започва с една карта “Обезвреждане” (Defuse). Това означава, че дори да изтеглиш експлодиращо коте, няма как да излезеш все още от играта. Докато имаш тази карта в ръката си тегли и запазвай възможно най-много карти. Не играй карта, освен ако не си сигурен, че идва експлодиращо коте. Тази тактика те прави по-защитен от кражба, увеличава шанса да изтеглиш още едно “Обезвреждане” (Defuse) от тестето и ти дава много повече опции да се защитаваш, когато играта напредне и стане напечено.

Не гледай бъдещето, освен ако не можеш да го промениш

експлодиращи-котета-exploding-kittens-eksplodirashti-koteta-see-the-future-cards

Няма смисъл да играеш карта “Погледни в бъдещето” (See the future), освен ако не можеш да го промениш. Използвай тази карта само в комбинация с Пропускане на ход (Skip), Разбъркване на тестето (Shuffle) или Атака (Attack). Разбира се, ако бъдещето не вещае нищо лошо за теб, няма нужда да играеш защитна карта.

Или пък има?

Блъфирай с бъдещето

Когато използваш карта “Погледни в бъдещето” (See the future) и видиш, че няма нищо страшно за теб можеш да блъфираш и да изиграеш карта “Пропускане на ход” (Skip) или Атака (Attack). По този начин следващият играч ще си помисли, че си видял експлодиращо коте (Exploding Kitten) най-отгоре на тестето. Това ще накара повечето играчи след теб да си изхабят картите за защита без да има смисъл.

Внимание! Използвай тази тактика, само когато имаш повече карти за зашита от опонентите ти.

Не бъркай тестето напразно

експлодиращи котета-exploding-kittens-eksplodirashti-koteta-shuffle-cards

Ако никой няма информация за следващата карта в тестето, няма смисъл да използваш “Разбъркване на тестето” (Shuffle). Това няма да промени нищо и само ще изхабиш картата си

Запази поне една карта Атака (Attack) до края

експлодиращи-котета-exploding-kittens-eksplodirashti-koteta-attack-cards

Ако оцелееш до края на играта в тестето ще има много малко останали карти. Тогава шанса да се падне Експлодиращо коте (Exploding Kitten) е много голям, а всички играчи ще са изхабили повечето си защитни карти. Тогава е много трудно някой да се предпази от Атака (Attack) – запази една.

Открадни всичките карти на някой приятел

експлодиращи-котета-exploding-kittens-eksplodirashti-koteta-favor-cards

Събери няколко карти “Услуга” (Favor) и ги използвай само към един играч на твоя ход. Той ще е принуден да ти даде карти от ръката по негов избор. Разбира се, ще започне да да ти дава отпадъците, който след това можеш да комбинираш по двойки и да си теглиш още няколко карти от неговата ръка. Избери опонент, който има карта “Обезвреждане” (Defuse) и сравнително малка ръка.

Не си слагай таралеж (или експлодиращи котета) в гащите

Когато ти се наложи да изиграеш карта “Обезвреждане” (Defuse) никога не слагай Експлодиращото коте (Exploding Kitten) на произволно място в тестето. Винаги се постарай да направиш така, че друг играч да го изтегли.

Внимавай! След използване на “Обезвреждане” (Defuse) твоите приятели ще започнат да се защитават, защото ще мислят, че Експлодиращото коте (Exploding Kitten) е най-отгоре на тестето. Ако се опиташ да го нагласиш за някой по-следващ играч има вероятност няколко човека да използват “Пропускане на ход” (Skip) и котето да се падне отново на теб. Сложи експлозива възможно най-отгоре.

Не се самоубивай с експлодиращи котета

Помни, че когато някой играе карта Атака (Attack) срещу теб, ти ще трябва да направиш 2 хода (да теглиш 2 пъти). Ако на първото теглене ти се падне Експлодиращото коте (Exploding Kitten) никога не го слагай най-отгоре на тестето, защото имаш още едно теглене след това и ще е много глупаво да го изтеглиш пак ти.

Това не е някоя сложна тактика, но много често съм виждал как хората забравят, че се е играла Атака (Attack) срещу тях и се самоубиват, заради второто си теглене.

Не забравяй Не-тата

експлодиращи-котета-exploding-kittens-eksplodirashti-koteta-nope-cards

Помни, че винаги можеш да използваш карта “Не” (Nope), дори и да не е твой ход. Ако видиш, че някой опонент се спасява на косъм е добре да използваш тази карта.

Това е малка цена за изваждане на твой приятел от играта.

Заключение

Това са основните тактики, които съм забелязал, че работят много добре при игра на “Експлодиращи котета” (Exploding Kittens).

Ако все още нямаш собствена игра “Експлодиращи котета” (Exploding Kittens) си подари една още сега.

Exploding Kittens

Базова настолна игра

ОРИГИНАЛНО АНГЛИЙСКО ИЗДАНИЕ

Тип Тип: парти настолна игра с карти

Играчи Играчи: 2-5

Възраст Възраст: 7+

Времетраене Времетраене: 15 мин.

Език Език: английски

Автор: Добри от Rise of Dice

Здравей, казвам се Добри и съм един от основателите на Rise of Dice. Фен съм на настолните игри от доста години. Моята мисия е да помагам и да давам стойност на другите в хобито. Обичам да пиша за игри, да играя игри и да запознавам хората с тях. За каквито и да са въпроси ми пиши на dobri@riseofdice.com #Ти Си На Ход

Запиши се в списъка на Rise of Dice

Получавай безплатни материали и покани.

Научавай първи за най-яките предложения и промоции от нас.

Ще можеш да се отпишеш по всяко време. Ние мразим спама!